Over

In 1998 ben ik gestart met coaching, sinds 2011 werk ik als coach bij de Perspectief Groep BV te Harderwijk. In mijn werk coach ik voornamelijk mensen met psychisch gerelateerd verzuim, zoals overbelasting en burn-out. Omdat een burn-out veel ellende en verdriet geeft, ben ik me in de loop der tijd steeds meer gaan focussen op preventie. Bij Perspectief heb ik daartoe succesvol de training Regie over je Energie ontwikkeld voor medewerkers die nog niet zijn uitgevallen, maar wel worstelen met hun energiebalans.

Hoewel medewerkers natuurlijk zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes en gedrag, ontstaat een burn-out altijd in een context, en de leidinggevende blijkt daar een belangrijke rol in te spelen. Een logische volgende stap is daarom me te richten op het faciliteren van leidinggevenden om hierin een positieve rol te spelen.

In contact met leidinggevenden blijkt regelmatig dat zij juist psychisch gerelateerd verzuim heel lastig vinden. Ze herkennen de fysieke kant van burn-out vaak niet. Doordat ze zich handelingsverlegen voelen, laten ze het soms op hun beloop, waardoor de medewerker zich niet gesteund voelt en de werkgever onnodig veel kosten heeft. Of het maakt juist dat ze stevig de druk erop houden, vanuit de gedachte ‘ik hoor het wel als het niet kan’, zonder te beseffen waarom ze juist daardoor zelf het herstel in de weg zitten. Ook dat leidt tot onnodige schade en kosten. Het is mijn verlangen dat Burn-out is als failliet gaan gaat helpen om met het juiste begrip van de situatie de juiste interventies te doen.

Als coach krijg ik vaak terug dat ik helder uit kan leggen, dat ik goed het conceptuele overzichtsplaatje en de concrete praktijk met elkaar kan verbinden en dat ik mensen aanzet (soms verleid, soms uitdaag) tot dóen. Ik hoop dat je deze kwaliteiten ook terugziet in dit boek.

In de ruim 20 jaar die ik werk als coach heb ik veel kennis opgedaan op het gebied van burn-out en energiebalans. Vanuit mijn werk rond burn-out ben ik me in de loop der jaren steeds meer gaan verdiepen in waar ‘energie’ vandaan komt en waar het heen gaat. Hoe ziet dat er uit als je er fysiologisch naar kijkt, psychologisch, sociaal, organisatorisch, spiritueel? En hoe kun je die inzichten praktisch maken voor meer balans en welzijn in je leven en in je organisatie?

Hiervoor kun je altijd contact met me opnemen!

 

Dr. Ir. Carine Coehoorn

hallo@burnoutisalsfaillietgaan.nl

JA ik wil dit boek
portretfoto Carine Coehoorn in cirkelvorm